Šťavnatá hovězí roštěná podávaná s jemnou houbovou omáčkou patří mezi klasické české pokrmy. Maso se nejprve prudce opeče, aby získalo chuť, a poté se dusí doměkka. Houbová omáčka dodá celému jídlu nádhernou vůni lesa a krémovou konzistenci.
Ingredience (4 x porce)
Na maso
Na houbovou omáčku
Příloha
Postup přípravy
Osolíme a opepříme plátky roštěné z obou stran.
Na pánvi rozehřejeme olej s máslem a roštěnou zprudka opečeme, aby se zatáhla a získala barvu.
Podlijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a dusíme 35–40 minut, dokud maso nezměkne.
Na jiné pánvi orestujeme cibuli na másle, až zesklovatí.
Přidáme nakrájené houby, osolíme a opepříme a necháme je pustit šťávu.
Zasypeme moukou, promícháme a krátce orestujeme.
Podlijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
Vmícháme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Přidáme nasekanou petrželku a omáčku stáhneme z ohně.
Podáváme měkkou roštěnou přelitou houbovou omáčkou a doplníme oblíbenou přílohou.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 841.43 kcal |
Protein: 52.76 g |
Sacharidy: 83.87 g |
z toho cukr: 8.53 g |
Tuk: 31.55 g |
z toho nas. MK: 12.78 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4648-hovezi-rostena-s-houbovou-omackou