Klasické žloutkové věnečky z odpalovaného těsta jsou lehké, nadýchané a plněné voňavým žloutkovým krémem. Jsou skvělé ke kávě i na slavnostní příležitosti. Ačkoliv vypadají složitě, jejich výroba je překvapivě jednoduchá.
Ingredience (15 x porce)
Na odpalované těsto
Na žloutkový krém
Na dozdobení
Postup přípravy
Převaříme vodu s máslem a solí v hrnci a přivedeme ji k varu.
Vsypeme mouku do vroucí směsi a mícháme, dokud se těsto neodpaří, nezhoustne a nezačne se oddělovat od stěn hrnce.
Přesuneme těsto do mísy a necháme ho mírně zchladnout, aby se do něj dala zašlehat vejce.
Zašleháme postupně vejce, aby vzniklo hladké a lepivé odpalované těsto.
Připravíme plech s pečicím papírem a přendáme těsto do cukrářského sáčku s větší zdobicí špičkou.
Stříkáme věnečky do pravidelných kroužků (cca 5–6 cm).
Pečeme je v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezezlátnou (cca 20–25 min). Během pečení neotvíráme troubu, aby věnečky nespadly.
Uvaříme žloutkový krém: V části mléka rozmícháme žloutky, cukr a pudinkový prášek.
Zbytek mléka přivedeme k varu, vlijeme pudinkovou směs a uvaříme hustý krém.
Odstavíme a zašleháme máslo, dokud nevznikne jemný krém.
Necháme krém úplně vychladnout, aby šel dobře stříkat.
Rozřízneme věnečky vodorovně, ale ne úplně – jen tak, aby šly otevřít.
Naplníme je žloutkovým krémem pomocí cukrářského sáčku.
Uzavřeme je, pocukrujeme a podáváme.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 206.82 kcal |
Protein: 4.08 g |
Sacharidy: 17.28 g |
z toho cukr: 9.69 g |
Tuk: 13.64 g |
z toho nas. MK: 7.86 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4645-zloutkove-venecky