Žloutkové věnečky

Klasické žloutkové věnečky z odpalovaného těsta jsou lehké, nadýchané a plněné voňavým žloutkovým krémem. Jsou skvělé ke kávě i na slavnostní příležitosti. Ačkoliv vypadají složitě, jejich výroba je překvapivě jednoduchá.

Ingredience (15 x porce)

Na odpalované těsto

Na žloutkový krém

Na dozdobení

Postup přípravy

  1. Převaříme vodu s máslem a solí v hrnci a přivedeme ji k varu.
  2. Vsypeme mouku do vroucí směsi a mícháme, dokud se těsto neodpaří, nezhoustne a nezačne se oddělovat od stěn hrnce.
  3. Přesuneme těsto do mísy a necháme ho mírně zchladnout, aby se do něj dala zašlehat vejce.
  4. Zašleháme postupně vejce, aby vzniklo hladké a lepivé odpalované těsto.
  5. Připravíme plech s pečicím papírem a přendáme těsto do cukrářského sáčku s větší zdobicí špičkou.
  6. Stříkáme věnečky do pravidelných kroužků (cca 5–6 cm).
  7. Pečeme je v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezezlátnou (cca 20–25 min). Během pečení neotvíráme troubu, aby věnečky nespadly.
  8. Uvaříme žloutkový krém: V části mléka rozmícháme žloutky, cukr a pudinkový prášek.
  9. Zbytek mléka přivedeme k varu, vlijeme pudinkovou směs a uvaříme hustý krém.
  10. Odstavíme a zašleháme máslo, dokud nevznikne jemný krém.
  11. Necháme krém úplně vychladnout, aby šel dobře stříkat.
  12. Rozřízneme věnečky vodorovně, ale ne úplně – jen tak, aby šly otevřít.
  13. Naplníme je žloutkovým krémem pomocí cukrářského sáčku.
  14. Uzavřeme je, pocukrujeme a podáváme. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 206.82 kcal | Protein: 4.08 g | Sacharidy: 17.28 g | z toho cukr: 9.69 g | Tuk: 13.64 g | z toho nas. MK: 7.86 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4645-zloutkove-venecky