Krémová česnečka

Krémová česnečka je jemnější varianta klasické česnekové polévky, která si zachovává výraznou chuť česneku, ale díky smetaně a bramborám získává krémovou konzistenci a hřejivou hebkost. Skvěle zasytí a pohladí žaludek třeba v chladném počasí.

Ingredience (4 x porce)

Ingredience

Postup přípravy

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nasekáme najemno, česnek oloupeme.
  2. V hrnci rozehřejeme olej s máslem a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek a krátce zarestujeme, aby nezhořkl.
  3. Přisypeme brambory, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku majoránky a případně muškátový oříšek. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké (cca 15–20 minut).
  4. Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Vmícháme smetanu a necháme krátce prohřát (nevaříme prudce).
  5. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Pokud je polévka příliš hustá, zředíme trochou vývaru nebo mléka.
  6. Servírujeme s chlebovými krutony, nastrouhaným sýrem nebo kapkou olivového oleje. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 542.67 kcal | Protein: 10.30 g | Sacharidy: 64.52 g | z toho cukr: 7.09 g | Tuk: 24.92 g | z toho nas. MK: 14.01 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4629-kremova-cesnecka