Maďarský guláš je tradiční pokrm maďarské kuchyně, který se připravuje z hovězího masa, cibule a sladké papriky. Na rozdíl od českého guláše bývá řidší – blíží se spíše polévce – a často se podává s chlebem či vařenými brambory, ale také klasicky s houskovým knedlíkem. Vyniká svou sytou barvou a plnou chutí.
Ingredience (4 x porce)
Ingredience (4 porce)
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a smažíme dozlatova.
Přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka opečeme ze všech stran.
Přisypeme papriku, kmín a krátce promícháme – nesmí se připálit. Ihned zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené.
Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou papriku a rajče. Osolíme a opepříme.
Zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni cca 1,5–2 hodiny, dokud není maso měkké.
Na závěr přidáme majoránku a případně nastrouhanou bramboru (pokud chceme guláš lehce zahustit). Vaříme ještě cca 10 minut.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 446.35 kcal |
Protein: 52.57 g |
Sacharidy: 19.86 g |
z toho cukr: 6.77 g |
Tuk: 15.20 g |
z toho nas. MK: 5.32 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4612-madarsky-gulas