Vepřové na paprice s haluškami je poctivý pokrm středoevropské kuchyně, který spojuje jemně kořeněnou smetanovo-paprikovou omáčku s měkkými kousky masa a domácími haluškami. Ideální jídlo pro chladnější dny nebo vydatný rodinný oběd, při kterém se vrátíte k tradičním chutím.
Ingredience (4 x porce)
Na maso
Na halušky
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji nebo sádle dozlatova. Přidáme maso, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran. Přihodíme prolisovaný česnek a mletou papriku, krátce orestujeme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem.
Přikryjeme a dusíme na mírném ohni cca 45–60 minut, dokud maso nezměkne. Poté vmícháme smetanu, případně zahustíme lžičkou mouky rozmíchané ve vodě, a necháme krátce provařit.
Z mouky, vajec, vody a soli umícháme hustší těsto. Pomocí haluškovace nebo lžičky protlačíme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou, vaříme 1–2 minuty, poté scedíme a promastíme lžící másla nebo sádla.
Na talíř nandáme halušky a přelijeme je vepřovým masem v paprikové omáčce. Můžeme ozdobit sekanou petrželkou.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 723.76 kcal |
Protein: 43.27 g |
Sacharidy: 81.81 g |
z toho cukr: 3.80 g |
Tuk: 23.13 g |
z toho nas. MK: 11.08 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4590-veprove-na-paprice-s-haluskami