Domácí preclíky jsou lahodnou a křupavou pochoutkou, která se skvěle hodí ke svačině nebo jako doplněk k pivu. Jejich příprava je zábavná a výsledek stojí za to — měkké uvnitř a s příjemně slanou křupavou kůrkou navrchu.
Ingredience (10 x porce)
Postup přípravy
V míse smícháme mouku se sušeným droždím, cukrem a solí.
Přilijeme teplou vodu a rozpuštěné máslo, vypracujeme hladké těsto.
Těsto necháme na teplém místě kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
Předehřejeme troubu na 220 °C a připravíme si plech s pečicím papírem.
Těsto rozdělíme na 10–12 stejně velkých kousků, každý vyválíme na váleček a vytvarujeme preclík.
Připravíme si vodu s jedlou sodou (asi 1 litr vody s 1 lžící jedlé sody). Preclíky ve vodě na pár sekund povaříme, poté je vyndáme a osušíme.
Preclíky položíme na plech, posypeme hrubou solí.
Pečeme 12–15 minut dozlatova.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 223.24 kcal |
Protein: 5.49 g |
Sacharidy: 37.71 g |
z toho cukr: 0.92 g |
Tuk: 4.60 g |
z toho nas. MK: 2.65 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4589-domaci-precliky