Koláč s ořechovou nádivkou a drobenkou je tradiční sladký moučník, který vyniká tenkým křehkým těstem, bohatou ořechovou náplní a lahodnou křupavou drobenkou na povrchu. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji a potěší každého milovníka domácího pečení.
Ingredience (12 x porce)
Těsto (základ)
Ořechová náplň
Drobenka
Postup přípravy
Mouku smícháme se solí a cukrem. Přidáme máslo a rukama rychle zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutek a vodu, vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
V míse smícháme mleté ořechy, cukr, vejce, smetanu a vanilku do hladké směsi.
Mouku s cukrem promícháme, přidáme máslo nakrájené na kousky a prsty vytvoříme drobenku.
Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na části a rukama ho namačkáme a roztáhneme přímo do kulaté formy (průměr cca 24 cm) tak, aby pokrylo dno i okraje.
Nalijeme ořechovou náplň a posypeme drobenkou. Pečeme 40–45 minut dozlatova.
Koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme třeba s čajem nebo kávou.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 458.45 kcal |
Protein: 7.16 g |
Sacharidy: 42.42 g |
z toho cukr: 24.30 g |
Tuk: 29.50 g |
z toho nas. MK: 10.96 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4573-kolac-s-orechovou-nadivkou