Koláč s ořechovou nádivkou

Koláč s ořechovou nádivkou a drobenkou je tradiční sladký moučník, který vyniká tenkým křehkým těstem, bohatou ořechovou náplní a lahodnou křupavou drobenkou na povrchu. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji a potěší každého milovníka domácího pečení.

Ingredience (12 x porce)

Těsto (základ)

Ořechová náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Mouku smícháme se solí a cukrem. Přidáme máslo a rukama rychle zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutek a vodu, vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
  2. V míse smícháme mleté ořechy, cukr, vejce, smetanu a vanilku do hladké směsi.
  3. Mouku s cukrem promícháme, přidáme máslo nakrájené na kousky a prsty vytvoříme drobenku.
  4. Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na části a rukama ho namačkáme a roztáhneme přímo do kulaté formy (průměr cca 24 cm) tak, aby pokrylo dno i okraje.
  5. Nalijeme ořechovou náplň a posypeme drobenkou. Pečeme 40–45 minut dozlatova.
  6. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme třeba s čajem nebo kávou. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 458.45 kcal | Protein: 7.16 g | Sacharidy: 42.42 g | z toho cukr: 24.30 g | Tuk: 29.50 g | z toho nas. MK: 10.96 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4573-kolac-s-orechovou-nadivkou