Knedlíky se švestkovým přelivem a strouhaným tvarohem jsou tradiční český dezert, který v sobě spojuje jemnost tvarohového těsta, sladkokyselou chuť švestek a chuť tvarohu. Tento jednoduchý, ale sytý pokrm je ideální jako sladký oběd nebo vydatná odměna po lehkém hlavním jídle. Vůně skořice a rozpuštěné máslo dotvářejí autentickou domácí atmosféru.
Ingredience (4 x porce)
Na těsto
Na švestkový přeliv
Na posypání
Postup přípravy
V míse smícháme tvaroh, vejce, špetku soli, cukr, prášek do pečiva, rozpuštěné máslo a mouku. Vypracujeme hladké, měkké nelepivé těsto. Pokud lepí, přidáme trochu mouky.
Těsto rozdělíme na 12 částí a rukama tvarujeme kuličky. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 6–8 minut, dokud nevyplavou a nejsou na dotek pevné.
Mezitím si do kastrůlku dáme pokrájené švestky, přidáme trochu vody nebo džusu, cukr a skořici. Vaříme 10–15 minut, dokud švestky nezměknou a nevznikne hustější přeliv.
Uvařené knedlíky přelijeme švestkovým přelivem, posypeme nastrouhaným tvarohem a podle chuti pocukrujeme. Navrch přelijeme trochou rozpuštěného másla.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 464.08 kcal |
Protein: 24.93 g |
Sacharidy: 64.95 g |
z toho cukr: 21.07 g |
Tuk: 11.17 g |
z toho nas. MK: 6.12 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4566-knedliky-se-svestkovym-prelivem-a-tvarohem