Zelňačka z vývaru z uzených žeber s pikantní klobáskou

Voňavá, hutná a lehce pikantní polévka s uzeným základem, brambory a zakysanou smetanou. Skvělá na zahřátí i jako hlavní jídlo.

Ingredience (6 x porce)

Vývar

Polévka

Postup přípravy

  1. Do hrnce vložíme uzená žebra, přidáme cibuli (klidně neoloupanou), česnek, koření a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme zhruba 1,5 hodiny. Poté maso vyjmeme, vývar scedíme.
  2. V jiném hrnci rozehřejeme sádlo, osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme klobásu, krátce orestujeme, vmícháme mletou papriku a kmín. Hned zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla.
  3. Do hrnce přidáme brambory a kysané zelí. Vaříme do změknutí brambor (cca 15–20 min). Mezitím obereme maso z uzených žeber a přidáme zpět do polévky.
  4. Vmícháme zakysanou smetanu. Pokud je třeba, lehce zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody nebo smetany. Dopepříme čerstvě mletým kampotským pepřem podle chuti – výrazně dochutí.
  5. Podáváme horké, ideálně s krajícem kváskového chleba. Můžeme dozdobit lžičkou zakysané smetany navrch a špetkou pepře. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 506.18 kcal | Protein: 22.56 g | Sacharidy: 7.70 g | z toho cukr: 4.61 g | Tuk: 42.37 g | z toho nas. MK: 16.71 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4564-zelnacka-z-vyvaru-z-uzenych-zeber-s-pikantni-klobaskou