Tento citronový cheesecake s lemon curd je ideálním dezertem pro všechny milovníky svěžích chutí. Spojení jemného tvarohovo-mascarponového krému, máslového sušenkového korpusu a výrazného citronového krému na povrchu vytváří dokonale vyváženou kombinaci sladkého a kyselého. Skvěle se hodí jako slavnostní dezert i jako letní osvěžení.
Ingredience (12 x porce)
Korpus
Náplň
Lemon curd
Postup přípravy
Sušenky rozdrtíme najemno (např. v mixéru) a smícháme s rozpuštěným máslem.
Vzniklou hmotu natlačíme na dno dortové formy (vyložené pečicím papírem) a lehce zvedneme i po okrajích.
Dáme zapéct do předehřáté trouby na 170 °C asi na 8–10 minut. Poté necháme vychladnout.
V míse vyšleháme tvaroh, mascarpone a cukr do hladkého krému.
Přidáme vejce jedno po druhém, vanilku, citronovou kůru, citronovou šťávu a hladkou mouku.
Nalijeme na předpečený korpus a uhladíme.
Pečeme ve vodní lázni (forma obalená alobalem, položená do plechu s horkou vodou) při 150 °C asi 50–60 minut, dokud není střed jen lehce třaslavý.
Po dopečení necháme vychladnout v troubě pootevřené dvířka, poté v lednici ideálně přes noc.
V kastrůlku vyšleháme vejce s cukrem, citronovou šťávou a kůrou.
Za stálého míchání zahříváme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne (nesmí vřít).
Odstavíme a vmícháme máslo. Necháme vychladnout.
Na vychlazený cheesecake rozetřeme lemon curd a opět vložíme na chvíli do lednice, aby krém ztuhl.
Pro extra efekt můžeme povrch dozdobit plátky citronu, hoblinkami bílé čokolády nebo snítkou máty.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 432.19 kcal |
Protein: 9.85 g |
Sacharidy: 34.91 g |
z toho cukr: 25.59 g |
Tuk: 28.50 g |
z toho nas. MK: 18.05 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4562-citronovy-cheesecake-s-lemon-curd