Pikantní pomerančová omáčka a křehké kousky kuřete velmi ladí se smaženou voňavou rýží, ve které jsou sladkým komponentem rozinky a hrášek. Pokud nemáte rádi pálivá jídla vynechte chilli, na chuti to jídlu nijak neubere.
Ingredience (2 x porce)
Smažená rýže
Postup přípravy
Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kousky. Na oleji je orestujte dozlatova a dejte z pánve stranou. Do výpeku pak přidejte rozmačkaný česnek, nakrájené chilli a nastrouhaný zázvor. Restujte do rozvonění.
Pak přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče a podlijte směs asi 1 dl vody, ve které rozmícháte škrobovou moučku. Omáčku dobře rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky a přidejte sójovou omáčku, dochuťte pepřem a solí (sůl vynechte pokud nepoužíváte sójovou omáčku se sníženým obsahem soli).
Pokud by byla omáčka málo sladká, můžete přidat trochu třtinového cukru. Ochutnávejte a dochucujte tak, aby pro vás byla sladkost jídla optimální. Do omáčky vraťte maso a pod pokličkou nechte v omáčce chvilku povařit. Pokud by byla omáčka moc hustá, dolijte trochu vody.
Rýži basmati si uvařte dle návodu. Na divokou rýži, která není v sáčku stačí 15 - 20 minut v osolené vodě. Na pánvi rozpusťte 1 lžící ghí a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli.
Cibuli dejte stranou, do pánve přidejte trochu ghí a orestujte na něm mrkev nakrájenou na kostičky a hrášek. Směs zeleniny dejte stranou k cibuli.
Na další dávce ghí orestujte oříšky a rozinky. Pak přidejte skořici, zeleninu, cibuli a obě rýže. Směs promíchejte, přidejte lžičku kurkumy a restujte. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Před podáváním vyndejte skořici.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 945.70 kcal |
Protein: 51.53 g |
Sacharidy: 96.88 g |
z toho cukr: 16.80 g |
Tuk: 37.88 g |
z toho nas. MK: 15.08 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4561-pomerancove-kure-se-smazenou-ryzi