Tento piškot je vláčný a hutný, plný chuti kokosu a citronu. Pistácie mu dodají vynikající oříškový nádech a křupavost. Piškot můžete polít jakoukoliv polevou nebo ho použít i jako korpus dortu společně s lehkou šlehačkovou náplní a spoustou ovoce. Skvěle ladí s kyselejšími druhy bobulí nebo s lemon curd. Upečte ho k snídani nebo jako dezert po svátečním obědě, vaši strávníci budou nadšeni.
Ingredience (6 x porce)
Na polevu
Postup přípravy
Troubu si předehřejte na 200 °C a připravte si formu. Použít můžete formu na biskupský chlebíček nebo dortovou formu. Vymažte ji máslem nebo vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte máslo a krupicový cukr. V robotu nebo tyčovým mixérem s metlou vyšlehejte pěnu Bude to trvat cca 74 minuty. Pak postupně zašlehávejte jedno vejce po druhém. Šlehejte další alespoň 2 minuty. V další míse si prosijte mouku s práškem do pečiva, sodou a strouhaným kokosem a strouhanými pistáciemi.
V další míse smíchejte kokosové mléko, citronovou kůru i šťávu a vanilku. Nakonec všechny tři směsi opatrně postupně smíchejte a nalijte do připravené formy. Dort pečte 60 minut. Proveďte kontrolu špejlí a případně pečte déle.
Pokud nebudete připravovat dort, připravte si z citronové šťávy a moučkového cukru polevu, kterou nalijte na vychladlý piškot a posypte ho nasekanými pistáciemi.
Tip: Místo citronové polevy potřete piškot jedním balením mascarpone vyšlehaným s cukrem a citronovou kůrou z jednoho bio citronu. Pak teprve posypte hojně nakrájenými pistáciemi.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 630.06 kcal |
Protein: 10.43 g |
Sacharidy: 73.94 g |
z toho cukr: 51.12 g |
Tuk: 32.95 g |
z toho nas. MK: 17.82 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4558-piskot-s-citronem-kokosem-a-pistaciovymi-orisky