Italský piškot s citrónem a jahodami

Tento italský piškot s ricottou a citronem je lehký, nadýchaný a plný chuti. Poleva mu dodává pikantnost a vůni jahod. Je skvělý k snídani nebo jako dezert. Pokud budete piškot péci v dortové formě, budete mít skvělý korpus pro dort, který lze ozdobit jen šlehačkou a ovocem. Piškot je zcela variabilní.

Ingredience (12 x porce)

Na polevu

Postup přípravy

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C a vymažte máslem a vysypte hrubou moukou pekáček. V míse si ušlehejte máslo s cukrem. Šlehejte dokud se hmota nespojí. Přidejte ricottu a šlehejte dokud nebude směs krásně nadýchaná a světlá.
  2. Poté přidávejte vejce, pěkně jedno po druhém. Jako další přidejte vanilku, citronovou kůru a šťávu. Důkladně vše promíchejte, aby se směs spojila.
  3. Do další mísy přesijte mouku s kypřícím práškem. Mouku pak opatrně zamíchejte do ricottové směsi a míchejte dokud se nespojí. Těsto nalijte do pekáčku a pečte asi 45-55 minut. Proveďte test špejlí.
  4. Po vychladnutí můžete aplikovat na dort polevu. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a kápněte do ní pár kapek červeného barviva. Intenzitu barvy regulujte množstvím barviva. Polevu rozetřete na piškot, podle velikosti i ze strany. Potom rozmixujte v mixéru s nástavcem na sekání ořechů, sušené jahody na prášek a tím polevu ještě mokrou posypte. Nakonec jahody posypte ještě krupicovým cukrem.
  5. Tip: Jahody lze samozřejmě vyměnit za jiný druh ovoce, třeba maliny. Důležité je, mít ovoce sušené mrazem, protože jedině z něj je možné umixovat prášek.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 523.94 kcal | Protein: 9.56 g | Sacharidy: 59.58 g | z toho cukr: 43.15 g | Tuk: 27.81 g | z toho nas. MK: 16.98 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4557-italsky-piskot-s-citronem-a-jahodami