Candát s rozmarýnovo-citronovou omáčkou a šafránovým rizotem

Jemné filety candáta doplněné aromatickou rozmarýnovo-citronovou omáčkou a krémovým šafránovým rizotem tvoří elegantní pokrm, který se hodí nejen na slavnostní příležitosti.

Ingredience (4 x porce)

Na omáčku

Na rizoto

Postup přípravy

  1. Šafrán namočíme do 2 lžic teplého vývaru a necháme vylouhovat.
  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme najemno nakrájenou šalotku a zesklovatíme ji.
  3. Přisypeme rýži a lehce ji opražíme, poté zalijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol.
  4. Postupně přiléváme vývar po menších dávkách a za stálého míchání vaříme asi 18–20 minut.
  5. Ke konci vmícháme vylouhovaný šafrán, parmazán a máslo. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Filety osolíme, opepříme a potřeme trochou olivového oleje.
  7. Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem a vložíme snítku rozmarýnu.
  8. Filety opečeme kůží dolů asi 3–4 minuty dozlatova, poté otočíme a dopečeme ještě 2 minuty.
  9. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nasekaný česnek a lehce orestujeme.
  10. Přilijeme víno a necháme chvíli provařit.
  11. Přidáme smetanu, snítku rozmarýnu, osolíme a opepříme. Jemně povaříme asi 5 minut.
  12. Vyjmeme rozmarýn a omáčku mírně zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody.
  13. Přidáme citronovou šťávu a ještě minutu provaříme.
  14. Na talíř dáme porci šafránového rizota, na něj položíme opečeného candáta a přelijeme rozmarýnovo-citronovou omáčkou. Můžeme ozdobit čerstvým rozmarýnem a hoblinkami parmazánu. Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 917.95 kcal | Protein: 62.08 g | Sacharidy: 56.33 g | z toho cukr: 2.90 g | Tuk: 45.95 g | z toho nas. MK: 20.98 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4533-candat-s-rozmarynovo-citronovou-omackou-a-safranovym-rizotem