Vepřové dušené na bylinkách s bílým vínem a smetanou

Vepřové dušené na bylinkách s bílým vínem a smetanou je jednoduchý, ale velmi chutný recept, který kombinuje jemné plátky vepřového masa s bohatou bílou omáčkou plnou bylinek a smetany. Toto jídlo se skvěle hodí k lehce nadýchané rýži, která krásně vstřebává šťávu z omáčky. Ideální volba pro chutný a pohodový oběd nebo večeři.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Vepřové plátky osolíme a opepříme z obou stran.
  2. Na pánvi nebo ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej. Plátky masa vložíme do pánve a opékáme je z obou stran dozlatova, cca 3-4 minuty na každé straně (v závislosti na tloušťce plátků). Poté maso vyjmeme z pánve a odložíme.
  3. Na té samé pánvi přidáme nakrájenou cibuli a česnek a orestujeme je, dokud nezesklovatí (asi 2 minuty). Poté přilijeme bílé víno a necháme ho chvíli povařit, aby se alkohol odpařil (asi 3-4 minuty).
  4. Přidáme rozmarýn, bobkový list a podle potřeby osolíme a opepříme. Vložíme zpět opražené plátky masa do omáčky, zakryjeme a dusíme na mírném ohni asi 25–30 minut, dokud maso nebude měkké.
  5. Po upečení masa přilijeme smetanu ke šlehání a vše důkladně promícháme. Omáčku necháme ještě chvíli povařit, aby zhoustla a získala krémovou konzistenci. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji na mírném ohni lehce odpařit.
  6. Hotové maso s omáčkou podáváme s přílohou podle vlastního výběru, například s rýží nebo bramborami. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 572.98 kcal | Protein: 41.61 g | Sacharidy: 5.80 g | z toho cukr: 2.88 g | Tuk: 37.03 g | z toho nas. MK: 19.16 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4527-veprove-dusene-na-bylinkach-s-bilym-vinem-a-smetanou