Vepřová panenka se švestkovou omáčkou a bramborovým knedlíkem

Vepřová panenka se švestkovou omáčkou a bramborovým knedlíkem je lahodné spojení jemného masa, sladkokyselé omáčky a nadýchaných knedlíků. Díky švestkám a červenému vínu má omáčka bohatou a výraznou chuť, která skvěle doplňuje šťavnatou panenku. Tento pokrm je ideální pro slavnostní oběd nebo večeři, kdy chcete připravit něco speciálního a přitom tradičního.

Ingredience (4 x porce)

Na maso

Na omáčku

Na knedlíky

Postup přípravy

  1. Maso očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej s máslem a panenku ze všech stran zprudka opečeme. Přendáme do pekáče a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme pár minut odpočinout.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a restujeme dosklovata. Přidáme nakrájené sušené švestky, krátce orestujeme, zalijeme vínem a necháme zredukovat na polovinu. Přilijeme vývar, balzamikový ocet, osolíme, opepříme a povaříme asi 10 minut. Na závěr dochutíme medem a omáčku rozmixujeme dohladka.
  3. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, vejce a sůl. Rychle vypracujeme těsto, z kterého vytvoříme váleček a nakrájíme ho na stejné kousky.
  4. Z připraveného těsta vytvarujeme knedlíky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 10–12 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je scedíme.
  5. Panenku nakrájíme na silnější plátky.
  6. Na talíř naaranžujeme plátky panenky, přelijeme švestkovou omáčkou a podáváme s bramborovými knedlíky. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 664.01 kcal | Protein: 40.24 g | Sacharidy: 72.13 g | z toho cukr: 19.38 g | Tuk: 19.73 g | z toho nas. MK: 6.85 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4504-veprova-panenka-se-svestkovou-omackou-a-bramborovym-knedlikem