Křenová omáčka s uzenou plecí, vejcem a knedlíkem je klasickým českým pokrmem, který vyniká jemnou, ale výraznou chutí křenu, doplněnou o lahodnou uzenou plec. Společně s vařeným vejcem a knedlíkem tvoří skvěle vyvážené a syté jídlo, ideální pro rodinný oběd nebo slavnostní příležitost.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Na středním plameni rozehřejeme v hrnci máslo. Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně za stálého míchání přiléváme mléko, aby vznikla hladká omáčka. Vaříme asi 5 minut na mírném plameni.
Do základu vmícháme smetanu, strouhaný křen, cukr, sůl, pepř a citronovou šťávu. Ochutnáme a případně dochutíme dle vlastních preferencí. Vaříme další 2–3 minuty, aby se chutě propojily.
Uzenou plec můžeme krátce ohřát v páře nebo ve vývaru, pokud ji podáváme teplou. Nakrájíme na silnější plátky.
Na talíř položíme plátky teplého houskového knedlíku, uzenou plec a půlku vařeného vejce. Přelijeme křenovou omáčkou a podáváme ihned. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 844.81 kcal |
Protein: 40.83 g |
Sacharidy: 89.08 g |
z toho cukr: 14.07 g |
Tuk: 35.77 g |
z toho nas. MK: 14.47 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4436-krenova-omacka-s-uzenou-pleci-vejcem-a-knedlikem