Dýňová bábovka je vláčný a voňavý dezert, který propojuje jemnou chuť dýňového pyré s kořeněnými tóny skořice a zázvoru. Tento podzimní klenot nejen krásně vypadá, ale také zahřeje svou hřejivou chutí. Ideální k odpolednímu čaji nebo jako sladká tečka k rodinnému posezení.
Ingredience (10 x porce)
Postup přípravy
Dýni rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na menší kousky.
Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 200 °C asi 20–25 minut, dokud nezměkne.
Po vychladnutí rozmixujeme na hladké pyré. Použijeme 200 g pyré na bábovku, zbytek lze zamrazit.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
Postupně přilijeme olej a vmícháme dýňové pyré.
V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor a špetku soli.
Suché ingredience postupně zapracujeme do tekuté směsi, až vznikne hladké těsto.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Upečenou bábovku necháme 10 minut chladnout ve formě, poté ji vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 388.26 kcal |
Protein: 5.33 g |
Sacharidy: 55.38 g |
z toho cukr: 32.90 g |
Tuk: 15.68 g |
z toho nas. MK: 2.35 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4407-dynova-babovka