Křupavé tofu s chilli bramborami

Chcete vyzkoušet tofu a nevíte jak na něj? Tofu má tu výhodu, že je bez chuti a chuť mu dodáte vy. Lze ho připravit na jakýkoliv způsob a je jednou z alternativ k masu. Vyrábí se ze sójových bobů a vypadá jako bílá kostka hmoty. Tofu je dobré před úpravou nakrájet na kostky, aby bylo co nejvíce ochuceno. Je trochu nešikovné, že ochutit lze výrazně zejména jeho povrch, do středu marinády neproniknou. Recept níže je na pečené tofu, které je křupavé a jako příloha jsou chilli brambory. Jídlo je velice lehké, plné chutí.

Ingredience (2 x porce)

Na křupavé tofu

Na chilli brambory

Postup přípravy

  1. Postup na tofu: Tofu nakrájejte na kostky cca 2 x 2 cm. V míse smíchejte sójovou omáčku, rozmačkaný česnek, rybí omáčku, cukr, ocet, polovinu škrobu a vodu. Na pracovní plochu si nasypte duhou polovinu škrobu a kostky tofu v něm obalte pěkně ze všech stran.
  2. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a tofu na něm ze všech stran dozlatova opečte. Poté olej z pánve odstraňte a vylijte do ní směs tekutých surovin a na mírném plamenu nechte zredukovat v hustší omáčku. Pak do omáčky vraťte tofu, promíchejte, nechte prohřát. Hotové tofu posypte sezamovým semínkem a jarní cibulkou.
  3. Postup na chilli brambory: V míse smíchejte mleté chilli, 2 lžíce škrobu, rozmačkaný česnek a sůl. Brambory nakrájejte na hranolky a ve směsi je obalte. Poté hranolky fritujte ve fritéze nebo v hrnci ve vysoké vrstvě oleje.
  4. Dejte pozor, aby se brambory neslepily. Smažte na středním plamenu několik minut. Když jsou brambory dozlatova opečené, vyjměte je z oleje a nechte okapat.
  5. Smíchejte zbylý škrob, hladkou mouku, pepř, med a vodu a vypracujte těstíčko, ve kterém hranolky obalte. Brambory v těstíčku opět vraťte do oleje a smažte, dokud nebudou zlatavé.
  6. Po vyjmutí z oleje nechte brambory okapat, můžete je posypat sezamem a jarní cibulkou, pokud ale podáváte k výše uvedenému tofu, není to potřeba.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,094.42 kcal | Protein: 33.51 g | Sacharidy: 102.70 g | z toho cukr: 18.78 g | Tuk: 59.17 g | z toho nas. MK: 8.45 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4112-krupave-tofu-s-chilli-bramborami