Cukeťák nebo také cuketový nákyp

Hlavní sezónu cuket máme sice za sebou, ale ještě stále plody dozrávají nebo máme cukety uskladněné a potřebujeme je zpracovat. Zkuste výborný cukeťák aneb cuketový nákyp.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Očištěnou mrkev a cuketu nastrouháme nahrubo a osolíme. Cuketu můžeme nechat vypotit. Já jsem ani nemusela, měla jsem zeleninu tvrdou, nepustila téměř žádnou tekutinu. Opepříme, přidáme sladkou papriku, drcený kmín a grilovací koření.
  2. Na pánvi na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu na kostičky.
  3. K mrkvi a cuketě přidáme strouhaný sýr, prolisovaný česnek, olej, strouhanku, vajíčka, kypřící prášek, byliny a slaninu s cibulí. Případně ještě dosolíme a dokořeníme.
  4. Formu či pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pokud by se vám směs zdála moc hustá, můžete přidat cvrk mléka. Cuketovou směs rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut dozlatova.
  5. Směs z tohoto množství surovin jsem měla akorát do takového toho klasického smaltovaného pekáčku.
  6. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem nebo jen se zeleninou. Můžeme servírovat i studené.
  7. Můžete experimentovat se zvoleným kořením nebo i druhy sýrů.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 776.63 kcal | Protein: 25.43 g | Sacharidy: 41.69 g | z toho cukr: 8.87 g | Tuk: 54.68 g | z toho nas. MK: 15.79 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4035-cuketak-nebo-take-cuketovy-nakyp