Roláda vánek

Výborná a nadýchaná roláda s jednoduchým krémem. Nejdůležitější je pohlídat dobu pečení, aby těsto zůstalo pružné a nelámalo se ve chvíli, když chceme roládu stočit. Roládu můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou, čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Ingredience (20 x porce)

Krém

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky dáme do mísy se špetkou soli a šleháme do ztuhnutí. Mezitím šleháme v robotu žloutky s cukrem, dokud hmota není bílá.
  2. Mouku smícháme s kakaem. Do žloutků přidáme mouku a bílky a promícháme jen vařechou. Pracujeme rychle, aby hmota zůstala nadýchaná.
  3. Rozetřeme v tenké vrstvě na velký plech s pečícím papírem a pečeme na horkovzduch na 170 °C asi 10 minut.
  4. Necháme mírně vychladnout, velmi opatrně sundáme pečící papír a stočíme. Necháme zcela vychladnout.
  5. Šlehačku vyšleháme do ztuhnutí, přidáme vanilkový cukr a ztužovač. Pozor, některé ztužovače se přidávají do šlehačky, jiné vyžadují promíchání s vodou. Postupujte podle návodu na ztužovači.
  6. Krém ochutnejte a podle chuti můžete přidat cukr moučku.
  7. Roládu rozviňte, potřete krémem a stočte. Můžete dozdobit. Dejte do lednice a krájejte až po několika hodinách. Nejlépe když necháte roládu tuhnout přes noc.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 93.48 kcal | Protein: 2.34 g | Sacharidy: 9.91 g | z toho cukr: 8.84 g | Tuk: 5.09 g | z toho nas. MK: 2.84 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4031-rolada-vanek