Nesporně nejoblíbenější jídlo ze školní jídelny. Tentokrát si však připravíme buchtičky s pravým šodó, tak, jak byly původně připravovány. Navíc s jahodami pro zpestření.
Ingredience (2 x porce)
Na buchtičky
Na šodó
Postup přípravy
Buchtičky: Do mléka (musí být vlažné, ideálně pokojové teploty) přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobíme do něj droždí. Promícháme a necháme ze směsi vzejít kvásek.
Do druhé, větší mísy nasypeme zbytek mouky, přidáme špetku soli, žloutek, cukr a změklé máslo.
Přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Mísu pak přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout.
Poté malou lžičkou z bochníku těsta vykrajujeme kousky, které ručně tvarujeme do dukátových buchtiček.
Buchtičky pak sázíme do tukem vymazaného pekáče a pečeme na 180°C cca 20 minut.
Šodó: Pozor! Šodó na buchtičky přijde ještě teplé a čerstvé, proto tomu uzpůsobte časové rozvržení přípravy receptu. Širší nerezovou mísu položíme na hrnec s vroucí vodou, tedy nad parní lázeň. Do mísy pak nalijeme víno, přidáme žloutky, cukr a koření a ruční metlou šleháme, dokud nevznikne hustý kompaktní krém.
Nakonec do šodó zamícháme jahody a necháme je ohřát. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 1,153.48 kcal |
Protein: 23.24 g |
Sacharidy: 163.89 g |
z toho cukr: 68.32 g |
Tuk: 32.90 g |
z toho nas. MK: 17.28 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4018-dukatove-buchticky-se-sodo-a-jahodami