Dukátové buchtičky se šodó a jahodami

Nesporně nejoblíbenější jídlo ze školní jídelny. Tentokrát si však připravíme buchtičky s pravým šodó, tak, jak byly původně připravovány. Navíc s jahodami pro zpestření.

Ingredience (2 x porce)

Na buchtičky

Na šodó

Postup přípravy

  1. Buchtičky: Do mléka (musí být vlažné, ideálně pokojové teploty) přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobíme do něj droždí. Promícháme a necháme ze směsi vzejít kvásek.
  2. Do druhé, větší mísy nasypeme zbytek mouky, přidáme špetku soli, žloutek, cukr a změklé máslo.
  3. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Mísu pak přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout.
  4. Poté malou lžičkou z bochníku těsta vykrajujeme kousky, které ručně tvarujeme do dukátových buchtiček.
  5. Buchtičky pak sázíme do tukem vymazaného pekáče a pečeme na 180°C cca 20 minut.
  6. Šodó: Pozor! Šodó na buchtičky přijde ještě teplé a čerstvé, proto tomu uzpůsobte časové rozvržení přípravy receptu. Širší nerezovou mísu položíme na hrnec s vroucí vodou, tedy nad parní lázeň. Do mísy pak nalijeme víno, přidáme žloutky, cukr a koření a ruční metlou šleháme, dokud nevznikne hustý kompaktní krém.
  7. Nakonec do šodó zamícháme jahody a necháme je ohřát. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,153.48 kcal | Protein: 23.24 g | Sacharidy: 163.89 g | z toho cukr: 68.32 g | Tuk: 32.90 g | z toho nas. MK: 17.28 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4018-dukatove-buchticky-se-sodo-a-jahodami