Kváskový tmavý chléb

Kváskový tmavý chléb je lahodný, aromatický a tradičně připravovaný chléb, který získává svou chuť a texturu díky použití kvásku.

Ingredience (12 x porce)

Postup přípravy

  1. Do robotové mísy vsypeme všechnu mouku.
  2. Přidáme sůl, cukr, kmín, anýz, olej, kvásek a necelou dávku vody. Zapneme hnětení a podle potřeby přiléváme vodu.
  3. Hněteme do doby než se nám těsto přestane lepit na stěny mísy.
  4. Těsto přendáme na pomoučený vál a několikrát ho rukama převálíme. Chlebovou ošatku si vysypeme moukou a těsto do ní vložíme. Znova pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2-3 hodiny.
  5. Troubu předehřejeme na 220 stupňů a na dno trouby vložíme nádobu s vodou. Plech na kterém budeme péct chleba, taky předehřejeme.
  6. Chleba vyklopíme na horký plech a pečeme 10 minut na 220 stupňů poté ztlumíme na 200 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
  7. Po upečení vytáhneme, přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 269.71 kcal | Protein: 6.71 g | Sacharidy: 49.73 g | z toho cukr: 1.57 g | Tuk: 4.28 g | z toho nas. MK: 0.56 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3980-kvaskovy-tmavy-chleb