Kváskový tmavý chléb je lahodný, aromatický a tradičně připravovaný chléb, který získává svou chuť a texturu díky použití kvásku.
Ingredience (12 x porce)
Postup přípravy
Do robotové mísy vsypeme všechnu mouku.
Přidáme sůl, cukr, kmín, anýz, olej, kvásek a necelou dávku vody. Zapneme hnětení a podle potřeby přiléváme vodu.
Hněteme do doby než se nám těsto přestane lepit na stěny mísy.
Těsto přendáme na pomoučený vál a několikrát ho rukama převálíme. Chlebovou ošatku si vysypeme moukou a těsto do ní vložíme. Znova pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2-3 hodiny.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů a na dno trouby vložíme nádobu s vodou. Plech na kterém budeme péct chleba, taky předehřejeme.
Chleba vyklopíme na horký plech a pečeme 10 minut na 220 stupňů poté ztlumíme na 200 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
Po upečení vytáhneme, přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 269.71 kcal |
Protein: 6.71 g |
Sacharidy: 49.73 g |
z toho cukr: 1.57 g |
Tuk: 4.28 g |
z toho nas. MK: 0.56 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3980-kvaskovy-tmavy-chleb