Valašský frgál s mákem

Frgál je tradiční valašskou specialitou, kterou si oblíbili lidé po celé naší zemi. Zkuste si i vy upéct vlastní domácí valašský frgál, zajisté sklidíte ovace ode všech, komu jej nabídnete.

Ingredience (16 x porce)

Na těsto

Na náplň

Na potření

Postup přípravy

  1. Do menší misky si dáme trochu mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
  3. Nyní si připravíme makovou náplň: Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím uvaříme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
  5. Na každý koláč přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme na těsto, pouze po obvodu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potřeme připraveným rozšlehaným vejcem.
  6. Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou zlatavé.
  7. Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 489.46 kcal | Protein: 10.72 g | Sacharidy: 54.99 g | z toho cukr: 35.80 g | Tuk: 21.39 g | z toho nas. MK: 3.75 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3970-valassky-frgal-s-makem