Višňový linecký koláč

Křehký ovocný koláč zajisté potěší chuťové buňky všech milovníků sladkých dezertů.

Ingredience (8 x porce)

Na těsto

Na náplň

Postup přípravy

  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a dvěma žloutky. Přidáme mouku a mandle. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Mezitím si připravíme náplň.
  2. Rozvaříme si višňovou zavařeninu se dvěma lžícemi moučkového cukru, citronovou kůrou a šťávou. Kůru použijeme z celého citronu, ale šťávu jen z poloviny. Přidáme špetku skořice a hřebíčku. Směs mírně prohřejeme a necháme chladnout.
  3. Do chladnoucí směsi vmícháme strouhanku. Pokud je směs příliš hustá, nebo řídká, upravíme ji šťávou z višňové zavařeniny, případně strouhankou.
  4. Těsto po odpočinutí rozdělíme na dvě části. Ze 2/3 těsta vyválíme plát.
  5. Připravíme si formu na koláč, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Vložíme do ní vyválené těsto a uzpůsobíme jej formě. Do formy vlijeme višňovou směs.
  6. Zbylé těsto vyválíme a dle své fantazie jím ozdobíme povrch koláče. Můžeme zvolit klasickou mřížku či cokoliv, co nás napadne.
  7. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 40 minut.
  8. Před servírováním necháme řádně vychladnout. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 467.77 kcal | Protein: 8.35 g | Sacharidy: 49.43 g | z toho cukr: 23.31 g | Tuk: 25.93 g | z toho nas. MK: 10.27 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3968-visnovy-linecky-kolac