Křehký ovocný koláč zajisté potěší chuťové buňky všech milovníků sladkých dezertů.
Ingredience (8 x porce)
Na těsto
Na náplň
Postup přípravy
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a dvěma žloutky. Přidáme mouku a mandle. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Mezitím si připravíme náplň.
Rozvaříme si višňovou zavařeninu se dvěma lžícemi moučkového cukru, citronovou kůrou a šťávou. Kůru použijeme z celého citronu, ale šťávu jen z poloviny. Přidáme špetku skořice a hřebíčku. Směs mírně prohřejeme a necháme chladnout.
Do chladnoucí směsi vmícháme strouhanku. Pokud je směs příliš hustá, nebo řídká, upravíme ji šťávou z višňové zavařeniny, případně strouhankou.
Těsto po odpočinutí rozdělíme na dvě části. Ze 2/3 těsta vyválíme plát.
Připravíme si formu na koláč, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Vložíme do ní vyválené těsto a uzpůsobíme jej formě. Do formy vlijeme višňovou směs.
Zbylé těsto vyválíme a dle své fantazie jím ozdobíme povrch koláče. Můžeme zvolit klasickou mřížku či cokoliv, co nás napadne.
Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 40 minut.
Před servírováním necháme řádně vychladnout. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 467.77 kcal |
Protein: 8.35 g |
Sacharidy: 49.43 g |
z toho cukr: 23.31 g |
Tuk: 25.93 g |
z toho nas. MK: 10.27 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3968-visnovy-linecky-kolac