Svíčková omáčka

Tato bohatá a aromatická omáčka je ideálním doplňkem k jemnému hovězímu masu. Následující jednoduchý postup vás provede přípravou této oblíbené české pochoutky, kterou si můžete vychutnat s rodinou a přáteli při společném obědě či večeři.

Ingredience (4 x porce)

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Nejprve si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle mrkev, petržel a celer. Cibule a česnek nasekáme na drobné kousky.
  2. Rozpálíme olej v hlubokém hrnci a osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer a společně restujeme asi 5 minut.
  3. Mezitím očistíme hovězí svíčkovou od případných blan a naporcujeme ji na steaky. Osolíme a opepříme podle chuti.
  4. Na pánvi rozpálíme máslo nebo sádlo a opečeme kousky svíčkové z obou stran dozlatova. Přidáme osmahnutou zeleninu a česnek. Přilijeme hovězí vývar a přidáme nové koření, černý pepř a bobkové listy.
  5. Pokud je třeba, přidáme trochu vody, aby maso bylo zakryté. Zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme na mírném plameni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a dobře propečené.
  6. Poté vyjmeme maso z hrnce a uchováme ho na teplém místě. Odstavíme hrnec s omáčkou a vyjmeme z ní bobkové listy a nové koření.
  7. V hrnci rozpálíme máslo nebo sádlo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání zpracujeme světlou jíšku.
  8. Postupně přilijeme smetanu a vaříme omáčku do zhoustnutí. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
  9. Omáčku dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem podle chuti.
  10. Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Omáčku můžeme ozdobit šlehačkou a brusinkami.
  11. Podáváme s houskovým knedlíkem a karlovarským knedlíkem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 609.81 kcal | Protein: 33.78 g | Sacharidy: 21.24 g | z toho cukr: 10.59 g | Tuk: 43.42 g | z toho nas. MK: 21.66 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3937-svickova-omacka