Tato bohatá a aromatická omáčka je ideálním doplňkem k jemnému hovězímu masu. Následující jednoduchý postup vás provede přípravou této oblíbené české pochoutky, kterou si můžete vychutnat s rodinou a přáteli při společném obědě či večeři.
Ingredience (4 x porce)
Na ozdobu
Postup přípravy
Nejprve si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle mrkev, petržel a celer. Cibule a česnek nasekáme na drobné kousky.
Rozpálíme olej v hlubokém hrnci a osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer a společně restujeme asi 5 minut.
Mezitím očistíme hovězí svíčkovou od případných blan a naporcujeme ji na steaky. Osolíme a opepříme podle chuti.
Na pánvi rozpálíme máslo nebo sádlo a opečeme kousky svíčkové z obou stran dozlatova. Přidáme osmahnutou zeleninu a česnek. Přilijeme hovězí vývar a přidáme nové koření, černý pepř a bobkové listy.
Pokud je třeba, přidáme trochu vody, aby maso bylo zakryté. Zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme na mírném plameni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a dobře propečené.
Poté vyjmeme maso z hrnce a uchováme ho na teplém místě. Odstavíme hrnec s omáčkou a vyjmeme z ní bobkové listy a nové koření.
V hrnci rozpálíme máslo nebo sádlo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání zpracujeme světlou jíšku.
Postupně přilijeme smetanu a vaříme omáčku do zhoustnutí. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
Omáčku dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem podle chuti.
Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Omáčku můžeme ozdobit šlehačkou a brusinkami.
Podáváme s houskovým knedlíkem a karlovarským knedlíkem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 609.81 kcal |
Protein: 33.78 g |
Sacharidy: 21.24 g |
z toho cukr: 10.59 g |
Tuk: 43.42 g |
z toho nas. MK: 21.66 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3937-svickova-omacka