Vítejte ve světě klasického cheesecaku - lahodného dezertu s křehkým sušenkovým dnem a bohatým tvarohovým krémem, osvěženým vanilkou a citronovou kůrou. Dejte se do pečení tohoto vynikajícího dortu a potěšte své chuťové buňky!
Ingredience (12 x porce)
Na těsto
Na náplň
Postup přípravy
Předehřejeme si troubu na 160°C.
Těsto: Sušenky rozmixujeme na jemný prášek, můžeme je také dát do uzavíratelného igelitového sáčku a rozdrtit válečkem. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, dokud nezískáme konzistenci vlhkého písku.
Na dno dortové formy (průměr kolem 23 cm) dáme papírový dortový ubrus nebo ho vyložíme pečicím papírem. Přidáme připravenou směs sušenek a másla a dobře ji rozetřeme po dně formy. Ujistíme se, že je těsto pevně přitlačeno.
Náplň: V mixéru nebo ručním mixérem promícháme tvaroh (nebo ricottu/krémový sýr) se zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáváme vejce postupně, jedno po druhém, a mícháme, dokud nezískáme hladkou a krémovou směs.
Náplň nalijeme na připravené těsto ve formě a vyrovnáme povrch.
Cheesecake pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 60-70 minut nebo dokud nebude střed dortu pevný, ale stále jemně třesoucí. Po upečení vypneme troubu, necháme cheesecake v ní ještě asi 1 hodinu, poté ho vyndáme a necháme ho zcela vychladnout při pokojové teplotě.
Nakonec dáme cheesecake do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc), aby byl krém ještě lépe zpevněný a chutnal skvěle.
Před podáváním můžeme cheesecake ozdobit čerstvým ovocem, ovocným džemem nebo rozpuštěnou čokoládou, podle svého vkusu. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 393.72 kcal |
Protein: 10.49 g |
Sacharidy: 38.18 g |
z toho cukr: 29.59 g |
Tuk: 22.45 g |
z toho nas. MK: 13.54 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3932-klasicky-cheesecake