Kulajda se slaninou

Tradiční česká kulajda se vyznačuje specifickou chutí kopru, smetanovou konzistencí a lahodným tekutým žloutkem díky zastřenému vejci. Opečená slanina dodá této polévce ten správný šmrnc a podtrhne všechny chutě.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Do hrnce si nalijeme mléko a vývar, nakrájené houby, na kostky nakrájené brambory, přidáme koření, zlehka osolíme a vaříme asi 15 minut, až houby změknou.
  2. Mezitím si připravíme opečenou slaninu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Slaninu nakrájenou na cca 0,5 mm tlusté a 1,5 cm dlouhé i široké kousky položíme na plech vyložený alobalem. Pečeme 15-20 minut tak, aby měla slanina pěkně zlatavou barvu a byla dostatečně křupavá, ale zároveň stále šťavnatá.
  3. Do polévky přilijeme smetanu, vmícháme mouku a provaříme dalších 15 minut.
  4. Kopr nasekáme nadrobno, nasypeme do hotové polévky a dochutíme ji octem. Přidáme opečenou slaninku.
  5. V jiném, menším hrnci uvaříme vodu, osolíme ji, kápneme do ní trochu octa a roztočíme pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepneme do něj vejce nebo ho vyklepneme na lžíci a necháme ho z ní sklouznout do středu víru. Vaříme 2 minuty, vyjmeme pomocí lžíce do misky a necháme okapat přebytečnou vodu.
  6. Polévku vlijeme do talíře, dáme do ní zastřené vejce, dosolíme a dopepříme. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 692.18 kcal | Protein: 14.10 g | Sacharidy: 24.96 g | z toho cukr: 7.18 g | Tuk: 61.00 g | z toho nas. MK: 28.49 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3868-kulajda-se-slaninou