Odlehčený cheesecake

Odlehčený cheesecake je vynikající volbou pro všechny milovníky sladkých pochoutek, kteří se zároveň chtějí držet zdravé stravy. Tato varianta klasického cheesecaku nabízí lahodnou kombinaci křehkého těsta, svěží a krémové náplně bez zbytečného přírůstku kalorií. Díky několika drobným úpravám se podařilo dosáhnout snížení obsahu tuku a cukru, aniž by byl ztracen charakteristický a svůdný cheesecakeový zážitek.

Ingredience (10 x porce)

Na korpus

Na krém

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme všechny sypké ingredience (pro jemnější korpus můžete vločky ještě namlít v mixéru se sekacími noži).
  2. Kokosový olej rozpustíme s čekankovým sirupem, opatrně v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Bílek prošleháme. Oboje přilijeme k sypké směsi a důkladně promícháme, aby se celá směs navlhčila.
  3. Kulatou formu vymažeme olejem, dno i boky vyložíme pečicím papírem. Směs rovnoměrně natlačíme na dno formy. Pečeme 10 minut a potom necháme vychladnout.
  4. Na krémovou náplň v mixéru na nízké otáčky prošleháme sýr s jogurtem a vanilkovým extraktem dohladka, podle chuti osladíme. Nakonec zašleháme vajíčka a kukuřičný škrob.
  5. Krém nalijeme na korpus a potom formou několikrát opatrně klepneme o stůl, aby se náplň rozlila dohladka.
  6. Troubu zeslabíme na 150 °C, formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu. Cheesecake pečeme asi 55 minut, až okraje zpevní a střed se mírně chvěje.
  7. Poté troubu vypneme a cheesecake v ní necháme hodinu dojít. Až vychladne, dáme ho minimálně na 4 hodiny ztuhnout do ledničky. Teprve poté ho opatrně vyjmeme z formy.
  8. Dle fantazie a chutí dozdobíme ovocem a můžeme podávat. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 274.51 kcal | Protein: 11.20 g | Sacharidy: 14.82 g | z toho cukr: 3.80 g | Tuk: 16.51 g | z toho nas. MK: 8.58 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3855-odlehceny-cheesecake