Bramborové noky se zelím a uzeným masem jsou oblíbeným pokrmem v mnoha zemích, zejména v Evropě. Tento recept kombinuje klasické chutě brambor, zelí a uzeného masa do jednoho vynikajícího jídla, které potěší chuťové buňky a zahřeje v chladnějších dnech.
Ingredience (4 x porce)
Na noky
Na zelí
Postup přípravy
Nejprve si připravíme těsto na noky. Brambory pečlivě očistíme a uvaříme je i se slupkou ve vodě. Vaříme je jen 15 minut, brambory nesmí být příliš měkké a rozvařené.
Hotové brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory ochutíme solí, smícháme je s vajíčkem, moukou a vypracujeme hladké bramborové těsto.
Z těsta vyválíme tenké válečky o šířce 1,5 cm a nakrájíme noky. Cibuli nakrájíme nadrobno, uzené maso na malé kostičky. Cibuli smažíme dozlatova, jakmile má pěknou barvu, přidáme maso a jen krátce orestujeme.
Připravíme si hrnec na zelí. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, přidáme zelí, lehce ho podlijeme a krátce povaříme.
Podle chuti osolíme, opepříme a přisypeme trochu kmínu. Zelí ochutíme cukrem, ale pokud máte raději kyselejší zelí, s cukrem šetřete. Promícháme, necháme krátce povařit a odstavíme z plotny.
Ve vroucí osolené vodě uvaříme noky, vaříme jen krátce, asi 5 minut, a jakmile nám vyplavou na povrch, jsou noky hotové.
Hotové noky smícháme s masem a zelím a můžeme podávat. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 554.08 kcal |
Protein: 24.19 g |
Sacharidy: 72.34 g |
z toho cukr: 7.76 g |
Tuk: 15.03 g |
z toho nas. MK: 4.55 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3837-bramborove-noky-se-zelim-a-uzenym-masem