Thajské kari

Thajské kari je chutné jídlo plné koření, zeleniny a kokosového mléka. Jeho základem je kari pasta, která je typická pro thajskou kuchyni. Pokud máte rádi asijskou kuchyni a chtěli byste si vyzkoušet něco nového, tak je tento recept skvělou volbou!

Ingredience (4 x porce)

Příloha

Postup přípravy

  1. Začneme přípravou všech surovin. Maso si omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky a dáme do misky, kde ho vařečkou promícháme se 2 lžícemi sójové omáčky a po dobu příprav dalších surovin necháme marinovat.
  2. Cibuli zbavíme slupky, rozkrojíme podélně na 4 části a rozdělíme na jednotlivé vrstvy. Papriky si nakrájíme na kostky asi 1,5 x 1,5 cm.
  3. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Pokud jsou fazolové lusky moc dlouhé, nakrájíme si je na 3-4 cm dlouhé stejné díly. Pórek omyjeme, zbavíme zeminy a nakrájíme na centimetrová kolečka.
  4. Ve wok pánvi rozpálíme rostlinný olej, hodíme do ní kešu a to jemně opečeme (nesmí zhnědnout), přidáme maso a zprudka opékáme. Během toho přidáme lžíci rybí omáčky a mícháme, dokud maso nepustí šťávu.
  5. Přidáme kari pastu a přibližně minutku mícháme vařečkou, aby se vše obalilo. Přidáme nadrobno nasekané chilli, přimícháme 2 lžíce ústřicové omáčky a minutu povaříme.
  6. Přilijeme horký vývar tak, aby bylo maso ponořené. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit 10-15 minut.
  7. Přidáme kokosové mléko, převaříme a když je málo omáčky, přidáme vývar. Na závěr přidáme nakrájenou zeleninu a necháme povařit další minutu, aby zůstala křupavá.
  8. Nakonec přidáme lístky koriandru a thajské bazalky.
  9. Kari naservírujeme do misky a dozdobíme čerstvým chilli nebo lístky koriandru. Ve druhé misce servírujeme uvařenou jasmínovou rýži. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 763.98 kcal | Protein: 39.50 g | Sacharidy: 85.75 g | z toho cukr: 9.65 g | Tuk: 28.37 g | z toho nas. MK: 13.46 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3832-thajske-kari