Thajské kari je chutné jídlo plné koření, zeleniny a kokosového mléka. Jeho základem je kari pasta, která je typická pro thajskou kuchyni. Pokud máte rádi asijskou kuchyni a chtěli byste si vyzkoušet něco nového, tak je tento recept skvělou volbou!
Ingredience (4 x porce)
Příloha
Postup přípravy
Začneme přípravou všech surovin. Maso si omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky a dáme do misky, kde ho vařečkou promícháme se 2 lžícemi sójové omáčky a po dobu příprav dalších surovin necháme marinovat.
Cibuli zbavíme slupky, rozkrojíme podélně na 4 části a rozdělíme na jednotlivé vrstvy. Papriky si nakrájíme na kostky asi 1,5 x 1,5 cm.
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Pokud jsou fazolové lusky moc dlouhé, nakrájíme si je na 3-4 cm dlouhé stejné díly. Pórek omyjeme, zbavíme zeminy a nakrájíme na centimetrová kolečka.
Ve wok pánvi rozpálíme rostlinný olej, hodíme do ní kešu a to jemně opečeme (nesmí zhnědnout), přidáme maso a zprudka opékáme. Během toho přidáme lžíci rybí omáčky a mícháme, dokud maso nepustí šťávu.
Přidáme kari pastu a přibližně minutku mícháme vařečkou, aby se vše obalilo. Přidáme nadrobno nasekané chilli, přimícháme 2 lžíce ústřicové omáčky a minutu povaříme.
Přilijeme horký vývar tak, aby bylo maso ponořené. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit 10-15 minut.
Přidáme kokosové mléko, převaříme a když je málo omáčky, přidáme vývar. Na závěr přidáme nakrájenou zeleninu a necháme povařit další minutu, aby zůstala křupavá.
Nakonec přidáme lístky koriandru a thajské bazalky.
Kari naservírujeme do misky a dozdobíme čerstvým chilli nebo lístky koriandru. Ve druhé misce servírujeme uvařenou jasmínovou rýži. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 763.98 kcal |
Protein: 39.50 g |
Sacharidy: 85.75 g |
z toho cukr: 9.65 g |
Tuk: 28.37 g |
z toho nas. MK: 13.46 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3832-thajske-kari