Hrnkový chleba bez hnětení se slunečnicí

Jednoduchý, a přitom výborný chleba, který se podaří i začátečníkům. Nepotřebujete kvásek, stačí sušené droždí. Nejlépe se chleba připravuje přes noc, příprava není dlouhá ani pracná, ale chleba potřebuje kynout. Smíchejte ingredience večer a ráno se můžete těšit na křupavý, vonící, teplý chléb.

Ingredience (15 x porce)

Postup přípravy

  1. Smíchejte v míse mouky, kmín, sůl, sušené droždí a slunečnicová semínka. Důkladně promíchejte vařechou.
  2. Přilijte vlažnou vodu, postupně zapracujte. Vznikne lepivé těsto, to přikryjte utěrkou a nechejte kynout. Minimální doba základního kynutí je 6 hodin, ale je lepší, když chléb kyne 8 a více hodin.
  3. Po vykynutí posypte vál moukou a těsto dejte na vál. Posypte moukou i těsto, aby se vám lépe pracovalo. Těsto vytáhněte do obdélníků a poskládejte na třetiny. Otočte švem dolů a nechejte znovu kynout 30 minut.
  4. Po 30 minutách rozehřejte troubu na 230 °C. Do trouby dejte zapékací mísu s víkem a nechejte ji 15 minut nahřát.
  5. Mezitím těsto znovu poskládejte na třetiny, velikost by měla odpovídat vnitřku zapékací mísy. Poslední kynutí před vložením do horké mísy by mělo trvat alespoň 20 minut.
  6. Vložte do nahřáté mísy bez vymazání a dejte péct pod poklici na 40 minut.
  7. Poté odklopte poklici, potřete chléb vodou a nechejte na 200 °C dopéct kůrku, asi 15 minut.
  8. Vyklopte a nechejte vychladnout.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 152.88 kcal | Protein: 4.25 g | Sacharidy: 28.59 g | z toho cukr: 0.37 g | Tuk: 1.58 g | z toho nas. MK: 0.16 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3785-hrnkovy-chleba-bez-hneteni-se-slunecnici