Vejce Benedikt se šunkou

Jakkoliv se může zdát příprava této božské snídaně složitá a náročná, věřte, že jakmile to jednou zkusíte, zjistíte, že je to vlastně celkem jednoduché. Takže s chutí do toho! :-)

Ingredience (2 x porce)

Na Holanskou omáčku

Postup přípravy

  1. Začneme přípravou Holandské omáčky. Připravíme si vodní lázeň: velký hrnec naplníme do půlky vodou a přivedeme k mírnému varu (voda se nesmí vařit, jen být tak horká aby vystupovaly malé bublinky vzhůru) a připravíme si kovovou mísu, která se do hrnce vejde.
  2. V jiném hrnci rozpustíme máslo a lžící sebereme bílou pěnu která se utváří. Odstavíme.
  3. Do mísy (té kovové) dáme žloutky a rozkvedláme je s 1 lžící vody. Mísu dáme do horké vodní lázně.
  4. Nyní přiléváme máslo ke žloutkům - zpočátku jen po kapkách, pak jemným proudem a při tom šleháme buď metlou nebo elektrickým šlehačem. Když omáčka vypadá jako krémová pěna, tak přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu - a to nejtěžší máme hotové!
  5. Housku rozpůlíme a řeznou plochou ji nasucho opečeme na pánvi. Obložíme plátky šunky.
  6. V hrnci přivedeme dostatečné množství vody k varu, osolíme, přilijeme ocet a trochu ztlumíme, aby nám voda pouze probublávala.
  7. Mezitím si povrch housky se šunkou přelijeme Holandskou omáčkou (množství podle chuti).
  8. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek pevný, což trvá 2-3 minuty, vejce je hotové.
  9. Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme a přiklopíme horní částí housky.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 957.62 kcal | Protein: 16.91 g | Sacharidy: 17.25 g | z toho cukr: 0.75 g | Tuk: 92.71 g | z toho nas. MK: 55.08 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3776-vejce-benedikt-se-sunkou