Jakkoliv se může zdát příprava této božské snídaně složitá a náročná, věřte, že jakmile to jednou zkusíte, zjistíte, že je to vlastně celkem jednoduché. Takže s chutí do toho! :-)
Ingredience (2 x porce)
Na Holanskou omáčku
Postup přípravy
Začneme přípravou Holandské omáčky. Připravíme si vodní lázeň: velký hrnec naplníme do půlky vodou a přivedeme k mírnému varu (voda se nesmí vařit, jen být tak horká aby vystupovaly malé bublinky vzhůru) a připravíme si kovovou mísu, která se do hrnce vejde.
V jiném hrnci rozpustíme máslo a lžící sebereme bílou pěnu která se utváří. Odstavíme.
Do mísy (té kovové) dáme žloutky a rozkvedláme je s 1 lžící vody. Mísu dáme do horké vodní lázně.
Nyní přiléváme máslo ke žloutkům - zpočátku jen po kapkách, pak jemným proudem a při tom šleháme buď metlou nebo elektrickým šlehačem. Když omáčka vypadá jako krémová pěna, tak přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu - a to nejtěžší máme hotové!
Housku rozpůlíme a řeznou plochou ji nasucho opečeme na pánvi. Obložíme plátky šunky.
V hrnci přivedeme dostatečné množství vody k varu, osolíme, přilijeme ocet a trochu ztlumíme, aby nám voda pouze probublávala.
Mezitím si povrch housky se šunkou přelijeme Holandskou omáčkou (množství podle chuti).
Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek pevný, což trvá 2-3 minuty, vejce je hotové.
Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme a přiklopíme horní částí housky.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 957.62 kcal |
Protein: 16.91 g |
Sacharidy: 17.25 g |
z toho cukr: 0.75 g |
Tuk: 92.71 g |
z toho nas. MK: 55.08 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3776-vejce-benedikt-se-sunkou