Výborný dort plný čokolády. Je krásně nadýchaný a povede se i těm, kteří pečou dort úplně poprvé. Ganache krém je jednoduchý, dobře se s ním zdobí, hezky drží i při potahování dortu. Pečte najednou ve dvou malých dortových formách (průměr cca 20 cm). Ve velké dortové formě nebude tak vysoký a bude mít tendenci naskočit středem.
Ingredience (20 x porce)
Svařit
Těsto na dort
Ganache krém
Postup přípravy
Obě dortové formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve smícháme mouku s práškem do pečiva a dáme stranou.
Svaříme vodu, kakao a máslo, důkladně promícháme, směs necháme částečně vychladnout.
Do šlehače dáme šlehat vejce s cukry, po vyšlehání přidáme kefír. Smícháme se svařenou kakaovou směsí.
Na pomalé otáčky zašleháme mouku s práškem do pečiva. Rozehřejeme troubu na 160 °C a dáme péct na 45 minut. Ve formě rozetřeme od středu ke stranám.
Ihned po vložení dortů do trouby připravíme krém. Smetany přivedeme k varu a metličkou smícháme s kousky čokolády. Směs přelijeme do široké mísy a necháme částečně vychladnout. Průběžně mícháme.
Dortové korpusy necháme vychladnout pár minut a vyndáme z formy. Jsou křehké a mají tendenci se lepit na podložky. Dejte vychladnout na pečící papír a mřížku.
Rozkrojte každý v půlce, potřete krémem, natřete boky a dozdobte. Dejte do lednice přes noc.
Nejnáročnější fází je odhadnout, zda je krém dostatečně tuhý pro natírání. Nesmí vychladnout úplně, pak by se s ním špatně pracovalo. Správná chvíle je, když vám pod stěrkou bude držet v míse vlnky.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 534.15 kcal |
Protein: 5.93 g |
Sacharidy: 54.19 g |
z toho cukr: 39.49 g |
Tuk: 31.97 g |
z toho nas. MK: 19.37 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3750-cokoladovy-dort-s-ganache-kremem