Piškotový dort s mascarpone nádivkou

Hodně muziky za málo práce. :-) Tímto dortem ohromíte všechny při každé příležitosti. Vždy může vypadat jinak a přitom je jeho příprava tak jednoduchá. Navíc je opravdu lehký a vláčný. Vyřádíte se na jeho zdobení, které můžete vždy přizpůsobit těm, pro koho jej budete připravovat.

Ingredience (12 x porce)

Na korpus

Na nádivku

Na okraj

Postup přípravy

  1. Začneme s přípravou piškotového korpusu. Vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny (v robotu nebo ručním mixérem).
  2. Přidáme 10 lžic vody a nakonec zašleháme mouku, kterou jsme si předem smíchali s kypřícím práškem.
  3. Kulatou formu na dort si vyložíme pečicím papírem - do formy následně nalijeme 2/3 těsta (protože budeme potřebovat 3 pláty ale forma není dostatečně vysoká, takže nejdříve upečeme první část a zbytek ve druhém kole, nebo pečeme rovnou ve 2 formách) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C. - zda máme hotovo zkoušíme špejlí
  4. Jakmile nám vyšší plát vychladne, rozkrojíme jej podél napůl a tím získáme 3 pláty, které po vychladnutí slepíme mascarpone nádivkou.
  5. Tu si připravíme tak, že vyšleháme mascarpone pokojové teploty s dobře vychlazenou smetanou na šlehání, cukrem a vanilkovým aroma.
  6. Jakmile máme slepeno, potřeme dort i po stranách, abychom následně mohli kolem dokola přilepit cukrářské piškoty. Doporučuji potom okolo dortu zavázat stuhu a mírně utáhnout - jak pro lepší přilnutí piškotů, tak pro ozdobu.
  7. Dort necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici. A teď už je na řadě vaše fantazie, vršek dortu můžete ozdobit dle libosti a chutí. Já nejčastěji používám jahody, čokoládové kousky či raffaello kuličky.
  8. Po dozdobení necháme dort v lednici ještě přes noc. Na druhý den je správně provlhlý a stuhlý. Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 635.84 kcal | Protein: 10.93 g | Sacharidy: 73.70 g | z toho cukr: 49.49 g | Tuk: 33.29 g | z toho nas. MK: 20.97 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3731-piskotovy-dort-s-mascarpone-nadivkou