Pšeničný kváskový chleba se semínky

Jednoduše připravený kváskový chleba, který rychle kyne. Můžete jej připravit z pšeničného nebo žitného kvásku. Pokud budete chystat z žitného kvásku, ve směsi pro rozkvas použijte místo pšeničné mouky mouku žitnou ve stejném množství.

Ingredience (15 x porce)

Na rozkvas

Těsto

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme vše na rozkvas. Nejlépe připravujte pozdě večer a těsto míchejte ráno. Do větší mísy smícháme ingredience na rozkvas a necháme pod utěrkou na kuchyňské lince v pokojové teplotě. Ráno rozkvas nabude na objemu, bude nadýchaný, na povrchu bude mít dírky.
  2. Odebereme 2 lžíce pro příští pečení a uchováme v lednici.
  3. Rozkvas smícháme s ingrediencemi na těsto a dobře promícháme. Necháme 2 hodiny kynout.
  4. Dáme na pomoučený vál, prosypeme moukou a těsto přeložíme na třetiny. Necháme hodinu kynout.
  5. Znovu přeložíme na třetiny, znovu necháme hodinu kynout. Vymažeme skleněnou formu sádlem a dáme ji nahřát. Těsto dáme do nahřáté formy a zakryjeme poklicí.
  6. Pečeme na 250 °C asi 10 minut pak teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 20 minut. Odklopíme, pomažeme s pomocí štětce vodou a dáme odklopené dopéci na kůrku na 10 minut.
  7. Krájíme až po vychladnutí.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 144.78 kcal | Protein: 3.87 g | Sacharidy: 26.28 g | z toho cukr: 1.93 g | Tuk: 1.93 g | z toho nas. MK: 0.20 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3728-psenicny-kvaskovy-chleba-se-seminky