Jednoduše připravený kváskový chleba, který rychle kyne. Můžete jej připravit z pšeničného nebo žitného kvásku. Pokud budete chystat z žitného kvásku, ve směsi pro rozkvas použijte místo pšeničné mouky mouku žitnou ve stejném množství.
Ingredience (15 x porce)
Na rozkvas
Těsto
Postup přípravy
Nejprve si připravíme vše na rozkvas. Nejlépe připravujte pozdě večer a těsto míchejte ráno. Do větší mísy smícháme ingredience na rozkvas a necháme pod utěrkou na kuchyňské lince v pokojové teplotě. Ráno rozkvas nabude na objemu, bude nadýchaný, na povrchu bude mít dírky.
Odebereme 2 lžíce pro příští pečení a uchováme v lednici.
Rozkvas smícháme s ingrediencemi na těsto a dobře promícháme. Necháme 2 hodiny kynout.
Dáme na pomoučený vál, prosypeme moukou a těsto přeložíme na třetiny. Necháme hodinu kynout.
Znovu přeložíme na třetiny, znovu necháme hodinu kynout. Vymažeme skleněnou formu sádlem a dáme ji nahřát. Těsto dáme do nahřáté formy a zakryjeme poklicí.
Pečeme na 250 °C asi 10 minut pak teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 20 minut. Odklopíme, pomažeme s pomocí štětce vodou a dáme odklopené dopéci na kůrku na 10 minut.
Krájíme až po vychladnutí.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 144.78 kcal |
Protein: 3.87 g |
Sacharidy: 26.28 g |
z toho cukr: 1.93 g |
Tuk: 1.93 g |
z toho nas. MK: 0.20 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3728-psenicny-kvaskovy-chleba-se-seminky