Červené kari s krevetami

Kari je tradiční thajský pokrm. Thajsko je chudý kraj a většina jídel je vegetariánská. Pokud Thajci zatouží po mase, většinou mají na jídelníčku kuře nebo rybu. Krevety můžeme, jakožto dar moře, považovat za rybu. Červené kari s krevetami je lehké jídlo, které můžete podávat s rýží nebo s indickým chlebem naan. V základní verzi není jídlo pálivé. Můžete si ho přiostřit přidáním chilli dle své chuti a odolnosti.

Ingredience (2 x porce)

Postup přípravy

  1. Jídlo je rychle uvařené, dejte si tedy jako první vařit rýži. Po té si připravte hlubokou pánev nebo hrnec a nalijte do něj olej. Pokud máte, použijte olej sezamový, není to ale nutné.
  2. Olej rozehřejte a vysypte do něj nakrájené stonky koriandru, papriku nakrájenou na kostky a případně chilli nakrájené na jemné proužky.
  3. Vše dobře promíchejte a nechte rozvonět. Poté přidejte kari pastu. Seženete ji v každém supermarketu v oddělení mezinárodní kuchyně. Směs promíchejte, kari pastu nechte prohřát.
  4. Pak přidejte kokosové mléko. Směs promíchejte, mírně prohřejte a přidejte krevety. Krevety nepotřebují dlouho vařit, dejte jim maximálně 5 minut v bublající omáčce, ať nejsou tuhé. Uvařená kreveta zrůžoví.
  5. Pokud máte krevety předvařené, stačí, pokud je jen v omáčce prohřejete. Směs podle chuti osolte a opepřete. Servírujte společně s rýží nebo chlebem naan. Ozdobte na talíři lístky koriandru, pokrájenou chilli papričkou, jarní cibulkou a hlavně bohatě pokapejte šťávou z limety.
  6. Tip: Pokud nemáte rádi krevety, použijte místo nich na kostky nakrájené kuře. Vařte ho ale o něco déle. Můžete ho mít již předem povařené a jen ho přidat do omáčky. Použijte ho zhruba stejné množství jako krevet.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 843.78 kcal | Protein: 51.49 g | Sacharidy: 15.99 g | z toho cukr: 10.43 g | Tuk: 64.99 g | z toho nas. MK: 44.83 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3705-cervene-kari-s-krevetami