Polévka z červené čočky, rajčat a kořenové zeleniny

Výtečná polévka, která zahřeje, zasytí a její příprava vám nezabere déle než 20-30 minut. I když tuto polévku dělávám ve větším množství, zapráší se po ní velmi rychle - tak moc je dobrá! :-) Vyzkoušejte.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejdříve si oškrábeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci necháme rozpustit ghí a na něm pak cca 2-3 minuty osmahneme cibulku.
  3. Poté do hrnce přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer a vše zalijeme cca 1 litrem vody a necháme vařit 10 minut (tip: já ráda zalévám uvařenou vodou z varné konvice, doba přípravy polévky se tím podstatně zkrátí). Vše také osolíme a opepříme dle vlastní chuti.
  4. Následně do hrnce přidáme propláchnutou červenou čočku, obsah konzervy s nakrájenými rajčaty a vše opět zalijeme vodou(cca 1,5 až 2 litry podle toho, jak chcete mít polévku hustou, vždy můžete dát vody méně a postupně přidávat). Necháme vařit tak dlouho, jak se píše na obalu s červenou čočkou - většinou cca 8-10 minut.
  5. Než bude polévka hotová, oloupeme a prolisujeme do ní ještě česnek (množství zvolte dle vlastní chuti, já použila 4 stroužky). Polévku dále dochuťte dle svých preferencí (sůl, pepř).
  6. Hotovou polévku již servírovanou na talíři ještě posypeme majoránkou - doporučuji rozmělnit v dlaních/prstech pro intenzivnější chuť i aroma.
  7. Podáváme samostatně nebo s pečivem. Doporučuji krajíc vašeho oblíbeného, čerstvého chleba.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 408.82 kcal | Protein: 22.96 g | Sacharidy: 56.73 g | z toho cukr: 7.59 g | Tuk: 6.49 g | z toho nas. MK: 3.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3704-polevka-z-cervene-cocky-rajcat-a-korenove-zeleniny