Italské briošky s krémem

Briošky jsou jemné sladké pečivo, které můžete plnit, nebo péct na způsob loupáků a makovek. Níže uvedený recept je na briošky plněné krémem, který můžete vylepšit o cokoliv, co máte rádi. Můžete je udělat s citronovou příchutí, s vanilkou nebo kousky čokolády či sušeným ovocem.

Ingredience (9 x porce (ks))

Těsto

Krém

Na potření

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou těsta. Nejprve si zadělejte na kvásek tak, že smícháte cukr, droždí a mléko a směs necháte v teple vzejít. Můžete si na to rozehřát troubu na cca 50 °C a nechat vzejít v troubě. Trvá to cca 20 minut.
  2. Poté ke kvásku přidejte vejce, olej, mouku a sůl. V robotu nebo ručně uhněťte sametově hladké těsto. V teple nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si připravte krém. V hrnci si smíchejte kukuřičný škrob, žloutek, mléko a cukr a na mírném plamenu zahřívejte, dokud krém nezačne tuhnout. Nakonec do krému přidejte citronovou kůru a podle chuti i vnitřek vanilkového cukru. Krém pořádně promíchejte a nechte vychladnout.
  4. Těsto vyklopte na pracovní plochu a vyválejte z něj čtverec cca 50 x 50 cm. Na placku naneste do dvou třetin krém a rovnoměrně rozetřete. Dle vlastní chuti nechte krém čistý, nebo ho rovnoměrně posypte nasekanou čokoládou, mákem nebo ořechy. Pak těsto poskládejte tak, že třetinu bez krému přehnete přes část těsta s krémem, a z druhé strany přiklopte zbylou třetinu. Budete tak mít krém uvnitř a vznikne vám obdélník. Ten nakrájejte vertikálně na cca 9 stejných pruhů.
  5. Vyložte si plech pečícím papírem. Každý pruh několikrát otočte do twisteru a položte na plech. Každou briošku důkladně potřete žloutkem a zasypte moučkovým cukrem. Pečte na 180°C po dobu 25 minut.

Nutriční hodnoty (1 x porce (ks))

Energ. hodnota: 228.06 kcal | Protein: 7.12 g | Sacharidy: 41.10 g | z toho cukr: 7.84 g | Tuk: 3.10 g | z toho nas. MK: 1.10 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3700-italske-briosky-s-kremem