Citrónová babeta s celým mákem a kandovaným citrónem

Citrónová babeta je vláčná buchta, kterou řada z nás pamatuje z pekáren a potravin. Babeta se již nevyrábí, ale pokud to bylo vaše oblíbené sladké pečivo, lze si ho snadno upéct. Výhodou navíc bude, že víte z čeho, jste moučník dělali a můžete si ho i vylepšit. V receptu níže, je vylepšení celým mákem a kandovaným citrónem. Proces kandování je časově trochu náročnější, proto můžete ovoce kandovat ve větším množství, nebo kombinovat citrón s pomeranči. Kandované ovoce lze uschovat, nebo zkonzumovat. Skvělé jsou pomeranče zpola máčené v čokoládě.

Ingredience (8 x porce)

Na kandovaný citron

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte kandovaný citrón. Pokud nepoužijete bio ovoce, spařte ho nejdříve horkou vodou a důkladně omyjte třeba hrubou stranou nové houbičky na nádobí, abyste odstranili pesticidy a vosky.
  2. Citrón nakrájejte na půl centimetru silné plátky a v hrnci ohřejte cca 150 ml vody, citrón do ní naskládejte a vařte asi 10 minut. Pak plátky citrónu vyndejte, vyměňte vodu a proces podruhé zopakujte, pak v čisté vodě ještě potřetí. Tento proces odstraní hořkost z kůry.
  3. S plátky manipulujte opatrně, ať plátky zůstanou hezké a neporušené. Dále si v malém hrnci rozpusťte cukr ve 100 ml vody, přidejte kyselinu citrónovou a citrónové plátky ve směsi vařte 30 minut na mírném ohni.
  4. Pak plátky opatrně vyjměte a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, v troubě je pak cca 1 hodinu sušte při 100 °C.
  5. V míse ušlehejte celá vejce, pak přidejte cukr a šlehejte další 3 minuty. Pak přidejte smetanu a ještě prošlehejte po dobu dalších 3 minut, Dbejte, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
  6. Do směsi přidejte přesátou mouku, mák, citrónovou kůru, na kostičky nakrájené dva plátky kandovaného citrónu, šťávu a rozměklé máslo. Formu si vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
  7. Piškot pečte cca 40 minut na 180°C, kontrolujte špejlí. Tip: Po upečení si ve šťávě z půlky citrónu rozmíchejte lžíci moučkového cukru a piškot směsí potřete. Servírujte pocukrované a ozdobené kandovaným citrónem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 418.25 kcal | Protein: 6.41 g | Sacharidy: 63.12 g | z toho cukr: 43.06 g | Tuk: 15.79 g | z toho nas. MK: 8.83 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3699-citronova-babeta-s-celym-makem-a-kandovanym-citronem