Vláčné ořechové řezy

Ořechové řezy nemají v korpusu žádnou mouku, jsou tedy bezlepkové. Potěšíte jimi nejen celiaky, ale každého, kdo miluje ořechy. V tomto receptu je jich opravdu hodně. Korpus je krásně křehký a je podobný těstu na laskonky. Krém je jemný a sametově hladký. Postup je velmi snadný a výsledek vás okouzlí.

Ingredience (8 x porce)

Korpus

Krém

Postup přípravy

  1. Ořechy zlehka opražte na suché pánvi. Díky tomu, budou mít výraznější chuť. Dejte pozor, abyste je nespálili a ořechy nechytili nahřklou pachuť. Ořechy poté rozdělte na dvě poloviny a 200g pomelte nebo nastrouhejte najemno, druhou polovinu ořechů nasekejte.
  2. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu elektrickým šlehačem, pak pomalu přidávejte moučkový cukr a nakonec postupně přidejte mleté ořechy.
  3. Vzniklou směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 25 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout, a poté ho rozřízněte na dvě stejné poloviny.
  4. Korpus nechte stranou a udělejte krém. Do kastrůlku vlijte šlehačku a do ní postupně metličkou zašlehejte 6 žloutků. Přidejte cukr a na mírném plamenu zahřívejte asi 4 minuty. Dejte však pozor, aby se směs nevařila, mohl by se díky žloutkům srazit. Důležité je, aby krém ztuhl, byl hladký, bez hrudek a dal se natřít na korpus, aniž by stékal.
  5. Krém nechte důkladně vychladnout a teprve do úplně studného krému zamíchejte změklé máslo. Na zašlehání použijte ruční šlehač.
  6. Nyní začněte se skládáním řezů. Na jeden plát korpusu naneste polovinu krému, tu posypte nasekanými ořechy a přiklopte druhý plát, který opět natřete zbylým krémem a posypete nasekanými ořechy. Poskládaný koláč dejte do lednice a nechte ho pořádně vychladit, aby ztuhl a propojily se vrstvy. Poté nakrájejte na šest až osm porcí.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 615.95 kcal | Protein: 11.93 g | Sacharidy: 31.52 g | z toho cukr: 28.43 g | Tuk: 50.84 g | z toho nas. MK: 13.77 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3682-vlacne-orechove-rezy