Skořicová trhací buchta

Nadýchaná buchta, která chutí připomíná trdelník, který se hojně prodává, v centrech nejen českých měst, jen je daleko vláčnější. V angličtině se jí říká pull apart bread. Tedy trhací chléb. Dá se připravit i slaná verze, ale skořice, cukr a máslo jsou typicky podzimní a zimní chutě. Pokud máte rádi ořechy, můžete je do náplně přidat, jen je nakrájíte na menší kousky, opražíte na sucho na pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť. Buchta je vláčná, lze ji předpřipravit večer a upéci ráno, skvělá je i teplá. Není nijak náročná na suroviny, většinu z nich máte doma běžně.

Ingredience (5 x porce)

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Do mísy vysypte mouku, sůl, cukr, droždí a přidejte vejce. Máslo rozpusťte a vlijte do mísy také. Ohřejte i mléko a postupně přidávejte. Těsto by mělo být vláčné ale ne příliš řídké. Záleží vždy i na použité mouce a velikosti vajec. Mléko tedy nemusíte použít všechno.
  2. Těsto nechte asi 1 hodinu kynout v teple. Pokud chcete buchtu podávat k snídaní, je možné nechat těsto kynout v lednici přes noc.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozválejte ho na plát cca 30x50 cm. Pak rozpusťte máslo a plát jím potřete. Plát rovnoměrně posypte cukrem a pak skořicí.
  4. Plát následně rozkrájejte asi na 5 pruhů a ty poskládejte na sebe. Když máte pruhy poskládané na sobě, začněte je krájet na stejné čtverce a ty skládejte za sebou do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem.
  5. Když máte hotovo, dejte troubu předehřívat na 180 °C a těsto zatím nechte v teple ještě kynout. Buchtu pečte asi 35 – 40 minut. Podávat můžete ještě teplé. Buchtu nemusíte krájet, jde ze strany odtrhávat po jednotlivých plátcích.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 543.15 kcal | Protein: 9.46 g | Sacharidy: 74.34 g | z toho cukr: 29.29 g | Tuk: 22.25 g | z toho nas. MK: 13.20 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3673-skoricova-trhaci-buchta