Vegetariánský pastýřský koláč

Pastýřský koláč se zpravidla připravuje z masového ragú. Je to výborné zahřívací jídlo. Pokud chcete snížit spotřebu masa nebo maso nejíte vůbec, je fantastickou alternativou vegetariánská verze pastýřského koláče s čočkou beluga. Beluga má tu výhodu, že se nerozvaří, tudíž vypadá na talíři dobře, výborně chutná a je k sehnání v každém supermarketu. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovala zrovna beluga, je možné použít i čočku červenou, která se dává třeba do vegetariánských lasagní. Jen je potřeba jí pak vyždímat od přebytečné vody, červená čočka jí při vaření nasaje dost.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si dejte vařit oloupané a nakrájené brambory tak, jak to děláte, když připravujete bramborovou kaši. Dále dejte vařit čočku. Dobu varu zkraťte asi o 5 minut, než jak se píše v návodu na obale. Až budete mít uvařené brambory, je vhodný čas, předehřát troubu na 200 °C.
  2. V hrnci nebo v hluboké pánvi si na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. K cibuli přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a restujte asi 5 minut. Pak přidejte okapanou čočku, hrášek a restujte dalších 5 minut.
  3. Směs zaprašte hladkou moukou a promíchejte, počkejte cca 3 minuty, než se směs spojí. Poté přidejte protlak a podlijte vývarem. Směs nepodlévejte moc, nevaříte maso, které musí změknout ale čočku. Stačí podlít tak, aby měla směs hladkou texturu a byla ochucená. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Směs by měla být mokrá, ale nesmí být moc tekutá.
  4. Brambory si rozmačkejte, přidejte máslo a mléko. Kaše by měla být trochu hustší než, když ji děláte jako přílohu.
  5. Do zapékací misky v jedné vrstvě rozprostřete rovnoměrně čočkovou směs. Na čočku rozprostřete bramborovou kaši. Můžete povrch zbrázdit vidličkou, opeče se tak hezky dozlatova. V předehřáté troubě pečte asi 30 minut.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 526.42 kcal | Protein: 24.56 g | Sacharidy: 84.57 g | z toho cukr: 6.89 g | Tuk: 7.93 g | z toho nas. MK: 1.19 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3666-vegetariansky-pastyrsky-kolac