Křupavé indické brambory Aloo Tikki

Křupavé brambory Aloo Tikki jsou bramborové placičky se zeleným hráškem a kořením, opečené na oleji. Je to skvělý předkrm nebo i samostatné jídlo, případně lze podávat jako občerstvení na party. V severní Indii jsou Aloo Tikki k dostání jako street food u každého stánku. Ideální je podávat je s dipem, chutney nebo klidně i s kečupem.

Ingredience (15 x ks)

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte ve slupce, pak je oloupejte a vidličkou rozšťouchejte. Hrášek také nechte krátce přejít varem a rychle ho zchlaďte co nejstudenější vodou, aby neztratil krásně zelenou barvu. I hrášek vidličkou pomačkejte.
  2. Brambory a hrášek smíchejte v míse a přidejte na jemno nakrájené chilli papričky, koriandr, sušené chilli, koření na Chana masala a sůl. Přidejte čerstvou citronovou šťávu a vše promíchejte.
  3. Směs rozdělte na 15 stejných dílů a z každého vyválejte kuličku, kterou rozplácnete na placičku. Ze směsi můžete tvarovat i větší placky, záleží, pouze na vás jakým způsobech je chcete servírovat.
  4. Pánev si zahřejte na střední teplotu a rozehřejte na ní i olej. Pak opékejte placičky dozlatova z obou stran, dokud nebudou mít křupavou kůrčičku.
  5. Chcete-li mít Aloo Tikki ještě křupavější na povrchu, obalte je před smažením ve strouhance nebo v nadrcených kukuřičných vločkách.
  6. Tip: K Aloo Tikki se hodí paprikové chutney, které připravíte ze 4 červených paprik a trochy cukru. Papriky zbavte semínek a nakrájejte je na kousky. V hrnci pak papriky podlijte trochu vodou a duste do měkka. Ke konci vaření přidejte 2 lžíce cukru, nechte povařit a zredukujte vodu, kterou pustily papriky. Dejte do skleničky a nechte vychladit. Pokud máte rádi pálivé, můžete přidat chilli, ale v Aloo Tikki je chilli již dost, je lepší mít chutney, které pálivost trochu potlačí.

Nutriční hodnoty (1 x ks)

Energ. hodnota: 56.07 kcal | Protein: 1.33 g | Sacharidy: 7.38 g | z toho cukr: 0.87 g | Tuk: 1.91 g | z toho nas. MK: 0.27 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3665-krupave-indicke-brambory-aloo-tikki