Krémová polévka z pečeného patizonu s vůní provensálských bylinek
Patříte k milovníkům krémových polévek, a sice zejména právě teď - v podzimním a zimním období? Rádi zkoušíte nové chutě? Ochutnejte krémovou polévku z pečeného patizonu s vůní provensálských bylinek.
Patizon nepatří zrovna k nejznámější zelenině, avšak to je velká škoda. Nejen, že vyniká svým tvarem, jenž se podobá některé z okrasných dýní, do jejichž skupiny spadá, nýbrž i pozitivními účinky na lidské zdraví.
A teď s chutí do toho!
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme patizon, jenž oloupeme a vydlabeme z něj semínka i dužinu. Poté jej nakrájíme na větší kostky a tyto umístíme na alobal. Takto připravený patizon osolíme, opepříme, posypeme provensálskými bylinkami, nastrouhaným česnekem a na závěr zakápneme olejem. Vše společně důkladně promícháme, zabalíme a dáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, a sice zhruba 40 minut.
Upečený patizon i se šťávou, kterou pustil, přendáme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem.
Nyní přichází na řadu ponorný mixér. Základ polévky důkladně rozmixujeme a poté jej přivedeme k varu.
Do hrníčku si připravíme smetanu se lžící mouky a společně vyšleháme. Jakmile začne polévka vřít, za stálého míchání do ní přilijeme připravenou smetanu s moukou. Nyní povaříme alespoň 10 minut.
Na úplný závěr do polévky přidáme nastrouhaný parmazán a dokořeníme dle chuti.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 189.87 kcal |
Protein: 10.39 g |
Sacharidy: 12.90 g |
z toho cukr: 9.00 g |
Tuk: 10.53 g |
z toho nas. MK: 6.51 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3640-kremova-polevka-z-peceneho-patizonu-s-vuni-provensalskych-bylinek