Špaldový celozrnný kynutý knedlík
Zdravější verze klasického kynutého knedlíku. Knedlík je nadýchaný a chutná skvěle. Při přípravě těsta jsem uvedla množství vody, které jsem použila, ale může se vám lišit podle druhu mouky tak můžete přidat nebo ubrat. Knedlík jsem vařila v páře v parním hrnci.
Ingredience (8 x porce)
mouka špaldová, hrubá - 350 g
mouka celozrnná pšeničná - 150 g
olej kokosový - 2 lžíce
sůl - 2 špetky
voda, vlažná - 400 ml
droždí čerstvé - 1/2 kostky
cukr krystal - 1 lžička
petrželová nať čerstvá - 3 lžíce sekané
Postup přípravy
Do robotové mísy si vsypeme mouku.
Přidáme sůl, cukr, rozdrobené droždí, nasekanou petrželku, olej a zalijeme vlažnou vodou.
Těsto hněteme přibližně 10 minut. Těsto se nesmí lepit na vařečku.
Těsto necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, přikryté čistou utěrkou.
Po vykynutí si na pomoučeném vále vytvarujeme 2 knedlíky a vložíme je do parního hrnce na 25 minut.
Hotové knedlíky po vytažení ihned propíchneme vidličkou, aby se nám nesrazily.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 253.35 kcal |
Protein: 8.21 g |
Sacharidy: 44.56 g |
z toho cukr: 1.11 g |
Tuk: 4.34 g |
z toho nas. MK: 2.91 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3635-spaldovy-celozrnny-kynuty-knedlik