Nakládané václavky jsou delikatesou, kterou můžeme podávat jako přílohu ke grilovanému, pečenému nebo smaženému masu. Václavky je potřeba předem povařit a to nejméně 10 minut. Špatně tepelně upravené václavky mohou vyvolat otravu takže buďte opatrní.
Ingredience (8 x skleniček (menších))
Na nálev
Do skleniček
Postup přípravy
Do hrnce vložíme všechny suroviny na nálev a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut a odstavíme z plotny.
Václavky si očistíme, větší kusy nakrájíme. Někdo používá jen klobouky, já je zavařuji i s nožičkami.
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu a všechny václavky vsypeme do vroucí vody. Vaříme 10-15 minut. Poté scedíme a houby propláchneme.
Do čistých sklenic skládáme houby společně s plátky cibule, do každé skleničky 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře a 1 bobkový list.
Naskládáme asi 3 cm pod okraj a zalijeme připraveným nálevem. Uzavřeme a sterilujeme při teplotě 95 stupňů 20 minut.
Hotové sklenice skladujeme v chladu.
Nutriční hodnoty (1 x skleniček (menších))
Energ. hodnota: 128.19 kcal |
Protein: 0.55 g |
Sacharidy: 28.55 g |
z toho cukr: 26.15 g |
Tuk: 0.19 g |
z toho nas. MK: 0.03 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3633-nakladane-vaclavky