Brambory v popelu

Brambory v popelu jsou neobyčejný pokrm z obyčejných surovin. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, jak mohou být obyčejné brambory skvělé. Jídlo není nijak složité, spíše se příprava skládá z více drobných kroků, nicméně času vám nezabere více, než uvaření brambor ve slupce a jejich upečení v troubě. Báječnou surovinou v receptu je marinovaný sušený žloutek, lze jej kromě níže uvedeného receptu použít i k dochucení polévek. V lednici vám vydrží několik dní, sušený pak i několik týdnů.

Ingredience (4 x porce)

Marinovaný žloutek

Bramborová pěna

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Minimálně 24 hodit před vařením připravte marinované žloutky. Do plastové uzavíratelné nádobky nasypte 1/2 směsi soli a cukru. Oddělte bílky od žloutků a žloutky opatrně vložte do soli s cukrem. Na žloutky opatrně nasypte zbytek směsi soli a cukru a uzavřete. Uložte do lednice, nebo nechte při pokojové teplotě, nemusíte se bát, sůl a cukr nedovolí choroboplodným zárodkům množit se.
  2. Po 24 hodinách žloutky ze směsi vyjměte a opláchněte pod tekoucí vodou, pak je vložte do trouby a na nízkou teplotu sušte horkým vzduchem na cca 100°C, tak aby byly stále žluté, ale neměli již lepkavý povrch.
  3. 9 malých brambor, dejte ve slupce vařit cca na 20 minut. Po té je vyjměte z vody a dejte je do trouby dopéci asi na 200 °C na cca 25 minut. Nakonec na upečené brambory nasypte 2 hrsti sena, zapalte ho a brambory obalte ve vzniklém popelu. Prozatím je uložte do tepla.
  4. Strouhanku z loupáku nebo makovky opražte na lžíci másla a také ji odložte zatím stranou.
  5. Nyní si připravte bramborovou pěnu. 200 g brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky, ty pak orestujte dozlatova na másle. Pak přidejte smetanu a na mírném plamenu uvařte do měkka. Směs rozmixujte a vyšlehejte do pěny a dochuťte solí.
  6. Do hlubokého talíře nalijte bramborovou pěnu, do pěny položte 3 brambory v popelu, posypte je opečenou strouhankou, nastrouhaným marinovaným a sušeným žloutkem, pokapejte 2 lžícemi kefíru a posypte bylinkami.
  7. Tip: pokud patříte mezi milovníky masa a bezmasé jídlo by vás dostatečně nenasytilo, přidejte do talíře kus uzené ryby. Skvěle posouží pstruh nebo i makrela, báječně budou ladit s bramborovou pěnou.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 639.85 kcal | Protein: 10.08 g | Sacharidy: 65.07 g | z toho cukr: 17.39 g | Tuk: 36.28 g | z toho nas. MK: 22.46 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3630-brambory-v-popelu