Dýňové pyré je v kuchyni skvělým pomocníkem. Já si ho vždy připravím více najednou a potom používám jako přílohu nebo s ním zahušťuji. Polévka má jemnou chuť po zelenině a není třeba moc dochucovat.
Ingredience (2 x porce)
Na dýňové pyré
Na polévku
Postup přípravy
Nejprve si dýni oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí zhruba 15-20 minut.
Poté dýni scedíme a tyčovým mixérem umixujeme na pyré. Necháme vychladnout.
Do druhého hrnce si dáme rozehřát olej, vložíme na kostky nakrájenou oloupanou a omytou kořenovou zeleninu společně s cibulí a lusky.
Zeleninu opečeme, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a rozředíme vodou. Zhruba 0.5 litru vody.
Přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Před koncem vaření do polévky vložíme asi 4 vrchovaté lžíce pyré.
Polévku osolíme, opepříme, já jsem přidala nasekané celerové listy. Odstavíme a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 356.04 kcal |
Protein: 11.29 g |
Sacharidy: 54.81 g |
z toho cukr: 19.24 g |
Tuk: 7.91 g |
z toho nas. MK: 1.06 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3618-zeleninova-polevka-zahustena-dynovym-pyre